maanantai 29. elokuuta 2016

Kuntaliitosten monet kasvot

Luen parhaillaan Sulevi Riukulehdon toimittamaa kirjaa Kunnat, rajat, kulttuuri – Muutoskokemuksia. (SKS, 2016.) Kirja tarkastelee kuntaliitosten emotionaalisia, kulttuurisia ja kokemuksellisia vaikutuksia, jotka Riukulehdon mukaan ovat yhtä todellisia kuin kuntaliitosten taloudellisetkin vaikutukset. En voisi olla enempää samaa mieltä. Näitä vaikutuksia ei ole juurikaan aiemmin tutkittu, mutta turuilla ja toreilla niistä kyllä puhutaan paljon.

Kuntienkin osalta elämme jatkuvassa muutoksessa. Kirjan aloittaa kirjan teemaan ja tarpeellisuuteen johdatteleva artikkeli ”Miltä aluemuutos tuntuu?”. Mielestäni Sulevi Riukulehto kuvaa tässä artikkelissa hyvin sitä todellisuutta, jossa kuntamuutoksissa eletään. Hän kertoo myös kuntiin kohdistuvien muutosten historiasta. Kyse ei ole pelkästään nykyaikaan sijoittuvasta eikä pelkästään suomalaisesta ilmiöstä. Kuntien rajojen ja nimien muutokset ovat olleet jatkuvia vuoden 1865 kunnallisasetuksesta alkaen. Suurimmillaan kuntien lukumäärä on ollut vuosina 1942–1943. Silloin Suomessa oli 603 kuntaa. (mt. 8) Parhaillaan meneillään olevat muutokset ovat kuitenkin varsin rajuja. Jos kuntaliitokset olisivatkin vain taloudellisia sopimuksia, niitä ei luultavasti vastustettaisi niin paljon. Mutta kun eivät ole. Se mikä koetaan onnistumisena yhtäällä, voi tuottaa vahinkoa toisaalla, Riukulehto kirjoittaa (s. 19).

Tästä syystä tarvitaan myös kulttuurista kuntaliitosten tutkimusta, joka tässä kirjassa kulminoituu paikan, identiteetin ja yhteisöllisyyden käsitteisiin. 

Kirja kertoo myös kotiseutukokemuksesta, paikallisuuden piirteistä (museot, nimistö, perinteet), muutosten vaikutuksista kuntien kulttuurityöhön ja aivan arkisista kuntaliitoksiin liittyvistä kokemuksista – niin hyvistä kuin huonoistakin.

Myös Etelä-Karjalassa on historian saatossa nähty monenlaisia kuntaliitoksia, eikä kahta samanlaista varmastikaan ole. Onko kuntaliitos vaikuttanut sinun elämääsi?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti